Wonen/ruimtelijke ontwikkelingen

Wonen/ruimtelijke ontwikkelingen

Hoe ver we zijn

De woningmarkt is overspannen. De vraag naar woningen is groot en veel woningzoekenden komen maar moeilijk aan een woning. In het bijzonder staat het woningaanbod voor starters, middeninkomens en senioren onder druk. Dit landelijke probleem zien we ook in Hattem. Om te werken naar een oplossing, heeft de gemeenteraad ingestemd met de notitie ‘Wonen in Hattem’. Als ChristenUnie kunnen de ontwikkelingen ons niet snel genoeg gaan, waarbij we wel de kwaliteit willen vasthouden.

Talking heads opmaak4

Er is de grote opgave van de verduurzaming van de woningvoorraad. Nieuwbouwhuizen moeten voldoen aan hoge standaarden voor duurzaamheid. De verduurzaming van de bestaande woningen is echter een uitdaging. Op de korte termijn kunnen we vooral aandacht geven aan Isolatie en andere maatregelen om energie te besparen.

“Hattem heeft heimwee naar de Watermulder”, zo kopte de Dijkpoorter destijds. Het waren woorden van onze fractievoorzitter Arend Palland. Ze leidden tot een werkgroep die de mogelijkheden voor openbaar zwemwater in Hattem onderzocht. De eerste resultaten zijn gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Hoe willen we verder

  • We zetten alles op alles om voor iedereen binnen Hattem die een passende woning zoekt, een aanbod te realiseren binnen of nabij Hattem.
  • We stimuleren initiatieven die leiden tot doorstroming in de woningmarkt, zodat meerdere problemen in één keer kunnen worden opgelost. Zoals de bouw van grondgebonden seniorenwoningen en appartementen voor ouderen, waardoor eengezinswoningen beschikbaar komen.
  • We maken gebruik van elke mogelijkheid om het maximale geoorloofde percentage betaalbare nieuwbouwwoningen ter beschikking te laten komen aan mensen met een sociaal of economische binding met Hattem.
  • Eind 2022 ligt er een plan waarin de woonvisie is omgezet in concrete voornemens, zoals startersleningen en het werken met erfpacht en collectief particulier opdrachtgeverschap zodat inwoners van Hattem als eerste aan bod komen voor een woning.
  • We stimuleren initiatieven die bijdragen aan meer woonruimte, zoals het splitsen van kavels en woningen. 
  • We stimuleren initiatieven die in een woonbehoefte voorzien én naoberschap stimuleren, zoals coöperatieve woonvormen.
  • We willen graag meer woningen in Hattem, maar dit mag niet ten koste gaan van onze prachtige natuur.
  • Inbreiding zien we ook als een groeikans voor onze bestaande voorzieningen en ondernemers. Hoe meer inwoners, hoe meer gebruikers van voorzieningen en klanten voor winkels.
  • We werken proactief samen met particulieren, kerken en ondernemers die hart hebben voor mensen in noodsituaties. Zo kunnen we samen de verantwoordelijkheid nemen bij de opvang van vluchtelingen. 
  • We zetten intensief in op verduurzaming van de Hattemse woningen. Dat doen we door voorlichting, geld en ambtelijke inzet voor woningeigenaren.
  • We streven naar prestatieafspraken op het gebied van verduurzaming met woningbouwcorporaties waarin staat hoe ze hun woningvoorraden verder gaan verduurzamen.
  • We werken samen met de initiatiefnemers actief aan de plannen voor openbaar zwem- en recreatiewater in Hattem. We zetten ons waar mogelijk in om de plannen te concretiseren.