Jeugd en gezin

Jeugd en gezin

Hoe ver we zijn

Door verschillende oorzaken kunnen jongeren in de knel komen. Corona en de maatregelen daartegen maken het daarbij niet makkelijker voor onze jeugd. De kracht van gezinnen aangevuld met hulp door Centrum Jeugd en gezin is belangrijk om beginnende problemen te bespreken. Een belangrijke manier om problemen te voorkomen, is het werken aan veilige gezinnen.

De ChristenUnie ziet vier uitgangspunten bij jeugdzorg: 

  1. we bevorderen veilige omstandigheden in plaats van dat we problematiseren, 
  2. het hele gezin in het dagelijks leven verdient aandacht bij hulpverlening, ook aan individuele gezinsleden.
  3. de inhoud van de zorg staat centraal, niet het systeem 
  4. de veiligheid van het kind is het allerbelangrijkste. Als een kind niet veilig is, is dat een belangrijke reden om in te grijpen. 

Talking heads opmaak6

Het Centrum voor Jeugd en Gezin neemt een centrale plaats in. Het biedt hulp in veel uiteenlopende situaties waar zorg of ondersteuning nodig is. Het loket 0-100 helpt hierbij. Bij de inkoop door de gemeente van specialistische jeugdhulp letten we niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en aansluiting bij de levensbeschouwelijke en culturele identiteit van het gezin.

In de woonzorgzone (op de oude ijsbaan) komen ook woningen voor jongeren die begeleid willen wonen. Wij zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling. 

Het jongerenwerk in Hattem is goed georganiseerd en vormt een luisterend oor op straat. Ook vanuit veel kerken, verenigingen en clubs wordt van alles gedaan om jongeren een sfeervolle plek te bieden om te leven en te leren.

In Hattem wonen relatief veel jonge gezinnen. Met name als het gaat om jonge ouders zonder familie in Hattem is het soms lastig om aansluiting te vinden en om ervaringen te delen in de opvoeding van jonge kinderen.

Hoe willen we verder

  • We stimuleren het gebruik van het “IJslands model” voor preventie en zorg bij problemen met verslaving. Dit model biedt een community-based preventieaanpak om het middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) aan te pakken onder jongeren.
  • We werken aan een nog betere zichtbaarheid, vindbaarheid en toegankelijkheid van het zorgaanbod van de gemeente.
  • De ingezette ontwikkeling van het ‘loket 1-100’ zetten we met kracht voort om daarmee gezinnen en jongeren te ondersteunen bij zorgvragen.
  • We stimuleren kinderen en jongeren om bij te dragen aan de contacten met ouderen, ook in de woonzorgcentra. De combinatie IKC1 en woonzorgzone is een belangrijke stap in die richting.
  • Jongeren betrekken we actief bij het uitzoeken en onderhouden van speel- en recreatievoorzieningen.
  • We stimuleren initiatieven die jong en oud verleiden tot bewegen zoals trapveldjes, crossbaantjes en pumptracks.
  • We stimuleren ontmoetingsplekken om ervaringen te delen en van elkaar te leren, zoals een jonge-ouderscafe.
  • Voor ouders en familie van vroeggeboren maar levenloze kinderen werken we aan een waardige gedenkplek.
  • In 2022 voeren we het ‘jeugdlintje’ in. Een bijzondere daad, ervaring of prestatie van een jongere verdient aandacht.