Goed bestuur

Goed bestuur

Hoe ver we zijn

Met vertrouwen verder; de ChristenUnie gaat graag verder op de vier jaar geleden ingeslagen weg. In de afgelopen vier jaren hebben we telkens kunnen werken met een sluitende begroting. Hattem is financieel gezond. Daar dragen onze inwoners aan bij en het schept een verantwoordelijkheid als het gaat om de manier waarop we die bijdragen uitgeven. We nemen onze verantwoordelijkheid als we daar de gelegenheid voor krijgen. Daarbij werken we samen met onze partners in de Provinciale Staten, het Waterschap en de Tweede Kamer.

Talking heads opmaak12

Sommige problemen zijn te groot om alleen op te lossen. Daarom moeten we soms samenwerking opzoeken, bijvoorbeeld bij de aanpak van het stikstofprobleem en de energietransitie. Dit kan echter leiden tot onduidelijke bestuurlijke relaties. Schaalgrootte is dan ook geen doel op zich. Wij waarderen en stimuleren de ontwikkelingen bij grote uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst, CAK en UWV om weer met een loket dichter bij de burger te gaan zitten en vooral om meer hulp te gaan bieden aan de niet-zelfredzame burger. Protocollen en procedures staan een goede dienstverlening soms in de weg en zo raakt de menselijke maat uit beeld.

Het is voor de gemeente een uitdaging om kundig personeel te houden. De veranderende arbeidsmarkt en toenemende krapte maken het voor kleinere gemeenten lastig om de juiste mensen aan te nemen en te behouden. Het gevolg is dat de beleids- en uitvoeringstaken van een specialist niet uitgevoerd worden als hij of zij vertrekt of ziek wordt. Hierdoor lopen we het risico dat de besluitvorming vertraagt. 

Hattem is in geografische zin de verbindende schakel tussen de regio Zwolle en de Veluwe. Samen met de andere Gelderse gemeenten in de regio Zwolle levert Hattem een bijdrage aan de regionale opgaven, bijvoorbeeld bij de aansluiting van het onderwijsaanbod op de arbeidsregio, klimaatadaptatie, mobiliteit en de woningbouwopgave.

Onze inwoners vinden het belangrijk dat het bestuur en de dienstverlening door de gemeente makkelijk te benaderen zijn. Duidelijkheid over wat wel of niet verwacht kan worden, stelt men op prijs. We vinden het belangrijk dat dit op peil blijft en waar mogelijk verbeterd wordt.

De ChristenUnie vindt het belangrijk Hattemers te betrekken in het besluitvormingsproces. In raadsstukken en politieke processen moet vooraf bepaald worden welke vorm van participatie gekozen wordt: adviseur, medebeslisser of beleidseigenaar. De ChristenUnie denk dat er veel te winnen is op dit vlak. We kunnen duidelijker zijn over waarbij, hoe en wanneer inwoners betrokken worden, maar ook over de fasen in het proces en wanneer er gekozen moet worden voor voortgang. Participatie eindigt niet bij de besluitvorming en krijgt ook bij de uitvoering van beleid een stevige plek. 

We merken dat het niet altijd lukt iedereen goed een stem te geven. We hebben niet alleen te maken met een zwijgende meerderheid, maar ook met belangen die simpelweg geen stem hebben. Zoals het klimaat, of toekomstige generaties. Die hebben geen inspraak, hoewel ze de gevolgen van onze acties of nalatigheid zullen moeten dragen.

Hoe willen we verder

  • Samenwerkingsverbanden houden we elke vijf jaar tegen het licht om te beoordelen of investeringen en opbrengsten voor Hattem nog in balans zijn. 
  • Wat de ChristenUnie betreft zet de gemeente Hattem in op personeelsbeleid dat bijdraagt aan risicospreiding, kennisdeling en daadkracht. Dit doen we in samenwerking met omliggende gemeenten.
  • We willen dat Hattemers zich nooit ‘een dossier’ voelen, maar oogcontact ervaren met ambtenaren en zorgverleners.
  • We dragen zorg voor de ‘kleine kwaliteit’ van de gemeentelijke organisatie. Meldingen en klachten van inwoners worden snel, merkbaar en adequaat opgepakt. We zijn dankbaar voor de Hattemers die de moeite nemen om een melding te doen en we laten dit ook blijken.
  • We geven toekomstige generaties een stem. Dit doen we door door het benoemen van een kinderburgemeester en door in elke raadsvergadering een lege stoel plaatsen die symbool staat voor toekomstige inwoners van Hattem waar we als raad ook verantwoordelijkheid voor dragen.
  • De onroerend zaakbelasting (OZB) mag geen sluitpost zijn om het voorzieningenniveau van Hattem op peil te houden.
  • We streven naar relatieve lastenverlichting.