« Terug

De juiste school op de beste plaats

schoolzondag 04 december 2011

Staan de schoolgebouwen in Hattem wel op de meest geschikte plaats? Deze vraag houdt de politiek regelmatig bezig. (Henk Leskens)

We hebben in Hattem twee openbare en twee  protestants- christelijke basisscholen, een gereformeerde basisschool en een rooms-katholieke basisschool. In het verleden waren er nog meer. Een openbare en een p.c.- school zijn intussen gesloten. Beide scholen bevonden zich aan de oostkant van de Apeldoornse weg. Teruglopende leerlingaantallen waren hier schuldig aan.

Dat roept de vraag op of de spreiding van de bestaande scholen binnen de gemeentegrenzen  wel een ideale is. Nieuwbouwprojecten worden gesitueerd in het noorden (Assenrade) en in het zuidoosten (’t Veen). In het begin zijn dat meestal kinderrijke wijken. Een tweede aandachtspunt is de bereikbaarheid. Een goede ontsluiting richting de scholen voorkomt veel problemen. Het derde punt heeft hiermee te maken: de verkeersveiligheid rond de gebouwen.

Veel kinderen worden tegenwoordig gebracht met de auto en dit levert regelmatig problemen op. Denk maar aan Het Palet en De Zaaier. De Dorpsweg is voor Hattemse begrippen een drukke weg. Ouders begeleiden hun kinderen in veel gevallen tot in het gebouw. Auto’s worden overal neergezet met allerlei gevolgen voor een veilige doorstroming van het verkeer.

Tegelijk is het wenselijk om eens verder na te denken over de stichting van zgn. “Brede Scholen”. Veel basisscholen gaan combinaties aan met een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf. BSO- voorzieningen zijn in veel gevallen gewenst en vinden onderdak in schoolgebouwen. Begeleidingsdiensten haken aan om zorg voor leerlingen te leveren. Het is dus de moeite waard te onderzoeken of zo ’n combinatie in Hattem realiseerbaar is.

Voldoende redenen om samen met de PvdA een motie in te dienen waarin  aan het college gevraagd wordt voor 1 oktober 2012 een Plan van Aanpak te maken m.b.t. een eventueel betere spreiding van onderwijsvoorzieningen. Het was verheugend om te merken dat de hele raad met deze motie kon instemmen. Het betekent dat een van de punten van het ChristenUnie verkiezingsprogramma gerealiseerd gaat worden

« Terug