« Terug

De weg vooruit voor dossier Hattems Loo

images2.persgroep.net.jpgdinsdag 20 oktober 2020

Geachte leden van het bestuur en leden van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem, Op 2 april heeft het bestuur van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem het rapport "Hattems Loo" gepresenteerd. Het bestuur van de Vereniging Landschap en Milieu Hattem heeft in het rapport het dossier uitgewerkt om ons als raadsleden te informeren als het gaat om de geschiedenis en alle feiten en omstandigheden van het project Hattems Loo. Wij zijn dankbaar voor het verzette werk en de uitvoerige beschrijving van uw visie op alle ontwikkelingen.

Hattem heeft een mooie ligging tussen prachtige landschappen en waardevolle flora en fauna. De mooie plek waar we wonen geeft ons ook als "rentmeesters" een grote verantwoordelijkheid. Daarbij willen we voldoende ruimte bieden om mensen in Hattem te kunnen huisvesten. Bovendien willen we de energietransitie vorm geven. En dit willen we allemaal tegelijk. Uw rapport beschrijft de gang van zaken rondom Hattems Loo en roept de vraag op of er niet veel is misgegaan. Het rapport betoogt dat er in dit dossier fouten zijn gemaakt op bestuurlijk niveau. Ook als gemeenteraad moeten we naar aanleiding van het rapport kritisch zijn op onze eigen rol.

Als fractie van de ChristenUnie zoeken we graag met alle betrokkenen naar een weg vooruit. Volgens ons is die weg vooruit niet om een of andere schuldvraag beantwoord te krijgen zodat duidelijk wordt of deze bij raad, natuur, bewoners of wie dan ook ligt. Wanneer we als Vereniging en gemeentebestuur verzeild raken in een juridisch traject gaan we elkaar ook voor de toekomst verliezen, zo is onze vrees. Terwijl we zoveel gemeenschappelijke belangen hebben.

Wij onderschrijven met de Vereniging Landschap en Milieu Hattem het belang van transparantie en verantwoording in het openbaar bestuur. Daarbij is duidelijkheid belangrijk: keuzes uitleggen en afspraken nakomen.

Als ChristenUnie zullen we in het aanstaande debat dan ook oproepen tot een onderzoek naar de feiten door een onafhankelijke partij. Dit om vast te stellen of en waar het fout is gegaan en om daar lering uit te trekken. Er moet een gemeenschappelijke basis komen om nu en in de toekomst samen stappen vooruit te kunnen zetten. Daar roepen wij onszelf, maar ook de VLMH toe op.

Niet alleen Hattems Loo is een gezamenlijk dossier. Er liggen in de toekomst ook andere en misschien nog wel ingrijpender opgaven. De weg vooruit is dus naast een bekrachtiging van de feiten door een onafhankelijke partij ook onze gezamenlijke opgave voor Hattem in kaart brengen.

Wij hebben als fractie niet de wijsheid in pacht om dit probleem in 1x op te lossen maar we gunnen de inwoners, het bestuur, de raad en u als vereniging een gezamenlijk en gedeelde visie waarin we de belangen van Hattem goed kunnen wegen. Graag vernemen we uw reactie op de hierboven voorgestelde route.

Hartelijke groet,
namens de ChristenUnie Fractie Hattem,

Arend Palland

« Terug