« Terug

Vier overwegingen bij 4 juli, half 8

H2Ogemeentendonderdag 20 juni 2013

De Eerste Kamer maakte korte metten met de nota ‘Bestuur in samenhang’ van Minister Plasterk. In dat epistel worden gemeenten met een inwoneraantal vanaf 100.000 als ideaal gezien. Nu gaat dat argument niet meer op. Hierdoor kunnen we 4 juli nog beter spreken over wat goed is voor de toekomst Hattem. Voor de ChristenUnie zijn in die discussie vier elementen belangrijk

1. Hattem vormt een relatief kleine gemeenschap met een eigen karakter: stads, maar met korte lijnen, een goed voorzieningenniveau en een karakter waarin ‘omzien naar elkaar’ belangrijk is. Dat houden we graag zo.

2. De landelijke politiek maakt de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en er zit nog meer aan te komen. Een opgave die té moeilijk is om als gemeente Hattem alleen op te pakken.

3. Samenwerken moet leiden tot goed bereikbare dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten voor elke inwoner, ook en juist voor de kwetsbaren onder ons.

4. Verkiezingen en inspraakmogelijkheden geven de inwoners invloed op het beleid. Een samenwerkingsverband moet daarom niet te groot worden, zodat ook uw stem gewicht in de schaal legt. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten met een omvang van 50.000 inwoners een ideale grootte hebben. Hattem, Heerde en Oldebroek komen samen uit op dat aantal.

Nu het 100.000+ dogma van tafel lijkt, kunnen we écht discussiëren. Dat doen we graag, met hopelijk veel betrokken Hattemers, op 4 Juli, 19.30 uur, op de Markt voor het stadhuis in Hattem. 

« Terug