« Terug

Is de ChristenUnie Hattem a-sociaal?

Henk Leskensdinsdag 28 mei 2013

Het CDA doet het voorkomen of de ChristenUnie een a-sociale houding heeft aangenomen met de regeling van huishoudelijke hulp. Dat de PvdA de ChristenUnie steunde mag al een bewijs zijn van het tegendeel, maar er is meer aan de hand. Henk Leskens (raadslid ChristenUnie) legt uit waarom het CDA het voorstel beter had kunnen steunen in plaats van er in de Dijkpoorter tegen te ageren.

De ChristenUnie ontwikkelde een regeling om te zorgen voor goede huishoudelijke hulp tegen aanvaardbare kosten voor mensen die dat nodig hebben. Het CDA serveert in de Dijkpoorter van 22 mei deze regeling af: ‘…mensen met een bescheiden financiële draagkracht gaan meer betalen en vermogende mensen veel minder…’. Zo’n ingezonden moet kunnen als de raad tijdens de bespreking doof was voor het CDA.
Dat was niet het geval, want de raad had vragen over de kwaliteit van de aan te bieden zorg, over de relatie tussen de Algemene Voorziening en de WMO, over de haalbaarheid van de bezuiniging, over de positie van de PGB’ers, over het basistarief …enz. Maar niet over de ‘enorme nivellering’ (CDA)  die het gevolg zou zijn van deze regeling. Die nivellering was wel het enige argument voor het CDA om tegen te stemmen. 

Jammer dat het CDA niet vóór was. Want van de 310 Hattemers die hulp bij het huishouden krijgen, zijn er zo’n 30 die nu nog de maximale eigen bijdrage betalen. Het kan zijn dat zij die overgaan naar de algemene voorziening minder gaan betalen. Maar, heel vaak maken deze mensen ook gebruik van andere voorzieningen. Zo betaalt degene die naast hulp bijvoorbeeld ook een scootmobiel heeft wel een eigen bijdrage . Die is inkomens- en vermogensafhankelijk en valt dus hoger uit voor draagkrachtige mensen.
Het ‘veel minder’ van het CDA is in de meeste draagkrachtige gevallen dus toch ‘meer’. Bovendien, personen met een zeer laag inkomen, krijgen een vergoeding via de Bijzondere Bijstand. Voor personen die er net buiten vallen, zal individueel gekeken worden of zij de tariefsbijdrage wel kunnen betalen. Maatwerk dus. En daar ging de ChristenUnie samen met de PvdA juist voor. Jammer, dat het CDA zonder deugdelijke reden toch tegen was. Met een stem vóór de regeling van huishoudelijke hulp was het CDA toch echt socialer en slimmer overgekomen.

Namens fractie ChristenUnie Hattem: Henk Leskens

« Terug