Parkeren in Hattem

parkeren.jpg
elze2.jpg
Door Elze van der Minne op 12 juni 2023 om 13:28

Parkeren in Hattem

De ruimte in ons mooie Hattem is schaars en kan maar een keer benut worden. Die schaarste is voelbaar, zeker als het gaat om belangrijke thema’s als wonen, behoud van groen, (al dan niet tijdelijke) opvang van statushouders, recreëren, en ook: parkeren.

Onlangs is er tijdens een commissievergadering gesproken over de ervaren parkeerdruk in bepaalde gebieden van Hattem en hebben de fracties van gedachten gewisseld over mogelijke oplossingen. Wij hebben daar als fractie aangegeven dat wij extra parkeermogelijkheden toejuichen. Maar als parkeerplekken of parkeerterreinen worden gerealiseerd op plekken waar ook appartementen of andere type woningen kunnen worden gebouwd (en dat zal al snel het geval zijn), dan ligt onze prioriteit toch echt bij het realiseren van woningen. Ook zijn we terughoudend als het gaat om het realiseren van parkeerplekken ten koste van bomen of ander groen. Wij zoeken de oplossingen voor de parkeerdruk liever in een andere hoek. Het aantal auto’s dat geparkeerd moet worden in Hattem neemt namelijk onder meer toe omdat er per huishouden meer auto’s worden aangeschaft. Wij kijken daarom meer naar maatregelen met het oog op het terugdringen van het aantal auto’s per huishouden.

  • Zo willen wij inzetten op een betere ov-verbinding tussen Hattem en andere kernen, en een busverbinding door Hattem heen.
  • Wij willen voorts inzetten op het gebruik van deelauto’s. Uit onderzoek blijkt dat een auto gemiddeld genomen meer dan 90% van de tijd stilstaat. Een deelauto is dus heel rationeel, zeker als we daarbij inzetten op een tweede auto als deelauto (en bijvoorbeeld niet de gezinsauto).
  • Ook willen we het gebruik van (elektrische) fietsen blijven stimuleren: Hattem kan voor fietsers nog veiliger, en ook zal er aandacht moeten zijn voor het veilig en makkelijk kunnen stallen van een fiets, bijvoorbeeld bij de bushaltes, maar ook in het centrum.