Zondagsrust - onderzoek onder alle winkeliers in Hattem

Screenshot 2023-10-10 at 23.14.12.png
CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
Door ChristenUnie op 10 oktober 2023 om 23:10

Zondagsrust - onderzoek onder alle winkeliers in Hattem

Foto:  © Henri van der Beek

Gisteren, 9 oktober 2023,  hebben we in de Commissie gesproken over het onderzoek dat op korte termijn zal plaatsvinden vanuit de Gemeente Hattem, onder al onze winkeliers en supermarkten, waarbij wordt onderzocht of meer dan 2/3 van hen de wens heeft om op zondagen in bepaalde vorm open te gaan. Wij hopen dat dit niet het geval is.

Zondagsrust in Hattem: het is een ontzettend belangrijk onderwerp voor onze fractie, en voor velen van u. Onze overtuiging op dit punt moge duidelijk zijn: Hattem is gebaat bij zondagsrust.

Rust is een medicijn voor onze overspannen samenleving, en die rust komt het beste tot zijn recht wanneer het een collectieve rustdag betreft: we denken aan de ondernemers en hun werknemers die op zondag vrij kunnen zijn, als vrienden, kinderen of familie dat ook zijn. Of aan de bewoners van het centrum en bewoners aan doorgaande routes, die een dag in de week even rust hebben in de straten. Rust is niet op afroep beschikbaar, en verdient bescherming.

Wij vinden het argument dat ‘winkeliers een vrije keuze moeten hebben’ niet sterk. Keuzevrijheid is in onze ogen een utopie: bij een verplichte sluiting op zondag, zien winkeliers hun vrijheid beperkt om open te mogen gaan, maar bij een zondagsopenstelling zien winkeliers hun vrijheid beperkt om dicht te kunnen blijven.

Maar ook twijfelen wij of een zondagsopenstelling echt bijdraagt aan de sfeer in de binnenstad. We vrezen voor een spreiding van winkelend publiek, waardoor de soms toch wat lege winkelstraten op zaterdag, nog leger worden. En een zondagsopenstelling draagt in ieder geval niet bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.

Om die redenen hebben wij ons als ChristenUnie altijd hard gemaakt voor zondagsrust in Hattem, en we zullen dat blijven doen. Ook voor de komende bestuurstermijn is de zondagsrust het uitgangspunt gebleven, en daar zijn we heel blij mee. In het bestuursakkoord staat dat, àls blijkt dat een grote meerderheid van de winkeliers (meer dan 2/3) echt behoefte heeft aan een zondagsopenstelling, er verder kan worden bekeken of er een bepaalde vorm van zondagsopenstelling zou moeten komen. Met pijn in ons hart, dat wel. Dit onderzoek zal binnenkort plaatsvinden, onder alle winkeliers in Hattem. Wij hopen dat de meerderheid van 2/3 niet gehaald zal worden. Wij zijn er echt van overtuigd dat de zondag als rustdag in Hattem bijdraagt aan het ontspannen en vriendelijke stadje dat wij nu zijn.