« Terug

Samen Hattem

15427499566_20f44e37ecmaandag 21 december 2015

Sinds enkele weken is www.samenhattem.nl in de lucht. Met deze website willen de initiatiefnemers mensen en ideeën bij elkaar brengen voor een leuker en leefbaarder Hattem. Een aardig idee, waarbij wel wat kanttekeningen te plaatsen zijn.

Het huidig college tamboert op de participatiemaatschappij en wil de burgers actief betrekken bij het vormgeven van beleid en het ontwikkelen van initiatieven. Naast een ideeënmakelende wethouder met keukentafel en pipowagen is nu het wereldwijde web aan de beurt om ideeën los te weken bij de Hattemse burger.  Het concept ontleent zijn inspiratie aan vergelijkbare trajecten in andere gemeenten, zoals Breda met de Waarderend Vernieuwen formule.

Op de website kun je een initiatief lanceren, medestanders betrekken en ‘energie verzamelen’ voor je initiatief. Door Facebook en Twitter te integreren is het bereik zo groot als het maar zijn kan. De drempel om te reageren of aan te haken is laag, zodat het mogelijk zou moeten zijn om in korte tijd een idee om te zetten in eerste daden. Schrijver dezes heeft twee pogingen gewaagd, en het is werkelijk eenvoudig om iets te lanceren.

Op het moment van schrijven zijn er zo’n twaalf ideeën gelanceerd. De meeste en meest prominent gepresenteerde overigens door de redactie van Samen Hattem zelf.  Ook de reacties zijn nogal eens afkomstig uit het stadhuis. En dat vinden we jammer, want daardoor laadt het initiatief de verdenking op zich dat het vooral het uitvoeren van gemeentelijk beleid moet vergemakkelijken.

 Ook in technische zin mankeert er nog wel wat aan de site. Zo is het eenvoudig mogelijk om ‘energie’ toe te voegen aan een initiatief door de webpagina te verversen. 10 keer verversen levert zo 1000 extra punten energie op.

 Daarom een paar tips voor de initiatiefnemers. Los de technische ‘energieproblemen’ op. Verwijder de initiatieven die door ‘het stadhuis’ zijn opgesteld en laat Samen Hattem zich werkelijk vullen vanuit behoeften van de inwoners. Dat levert misschien niet zo snel een gevulde ideeënbak op, maar wel draagvlak voor een paar kansrijke ideeën.

 De bezoeker moet nu heel wat klikken om te zien wat er allemaal gepresenteerd wordt. Een overzichtspagina die in één oogopslag overzicht biedt van de ideeën en hun ranking, reacties en stand van zaken zou wenselijk zijn. Tenslotte: biedt degenen die reageren de mogelijkheid om gericht op elkaar te reageren, zodat het makkelijker wordt om verbanden aan te gaan.

Wat de organisatie betreft, wind er geen doekjes om dat Samen Hattem een initiatief is van de gemeente, maar treedt vervolgens vooral op als ‘facilitator’. Die rol zou de gemeente kunnen invullen door af en toe de website te promoten, een idee in het zonnetje te zetten en door het gesprek aan te gaan met initiatiefnemers die diezelfde  gemeente nodig hebben om hun ideeën verder te brengen en een potje met geld (een innovatiebudget) om de eerste financiële hobbels te slechten.

En tenslotte, laten we niet vergeten dat heel veel mensen elke dag al in beweging zijn om Hattem mooier, leefbaarder, veiliger, sportiever, zorgzamer en aantrekkelijker te maken. Samen Hattem wordt op veel plaatsen al stilzwijgend in praktijk gebracht. Als www.samenhattem.nl daar nog iets aan toe kan voegen zou dat mooi zijn. Doe je mee?

 

Hans Havinga

« Terug