Begroting 2022

WhatsApp Image 2021-11-15 at 17.24.00.jpeg
arend.png
Door Arend Palland op 17 november 2021 om 08:24

Begroting 2022

Voor ons ligt de vierde begroting van deze coalitieperiode. Ik vroeg mijn dochter waar we dit jaar het geld aan moeten geven: Aan een nieuwe school. Aan een nieuwe supermarkt. Aan bomen. En de rest sparen.

Dat zit allemaal in deze begroting. Dus wat Hanna betreft zijn we snel klaar. Voor de ChristenUnie ook een kans om eens in dankbaarheid terug te kijken. Want samen met de andere partijen hier in de raad hebben we veel mooie dingen bereikt deze coalitieperiode.

Als ik denk aan wethouder Broekhuis, die de start van de bouw van de Hof van Blom samen met wethouder Schipper bekend mocht maken. De trots waarmee de beide scholen samen met wethouder Hospers het ontwerp van het nieuwe IKC presenteren. Een fietsende wethouder over net aangelegde fietssnelwegen. De eerste heipaal op het Hattems plandeel van H2O, nieuwe bedrijvigheid in Hattem, een daadkrachtig woningbouwbeleid van de Lippenoordweg, afronding Assenrade en ontwikkeling ’t Veen. Een proactieve raad die een woonplan presenteert. En een bruisend Hattem met inwoners vol ideeën en initiatieven, rondom recreatiewater in Hattem, rondom het groene icoonproject bij de Open Poort en de bewegingsboulevard. 

In dankbaarheid houden we graag het enthousiasme in de samenleving vast. Ook de komende vier jaar. Bijvoorbeeld bij de nieuwbouw bij de Bongerd, als het gaat om parkeren bij de sportvelden, realisatie van een duurzaam Hattem en voldoende plekken om te kunnen wonen in Hattem. Dat brengt ons bij het eerste thema waar we de vinger bij willen leggen:

Woningbouw, welzijn, klimaat en duurzaamheid

Hattem is een heerlijke plek om te wonen. Maar het knelt op de woningmarkt. Er is een gebrek aan doorstroming en starterswoningen. Ook in regionaal perspectief. Want in de hele regio Zwolle roept men om locaties om woningen te kunnen realiseren. Laten we telkens onze identiteit voor ogen houden, ook bij bouwplannen. We zijn de Hanzestad Hattem, tussen Veluwe en IJssel in het groen, waar het kwalitatief goed wonen en verblijven is waar we omzien naar elkaar. 

Kwaliteit boven kwantiteit. Bloei boven groei. Behoud de natuurnetwerken die Hattem omringen. Niet zomaar bouwen, maar streven naar hoogwaardige, kwalitatieve, duurzame bouw: Ontroerend goed. Stimuleren van ontmoeting. Natuurinclusief bouwen, waarbij we rekening houden met de impact van onze bouwactiviteiten op de aarde die God aan ons heeft toevertrouwd. Want wat ons betreft is huisvesting en welzijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Met oog voor de mensen om ons heen. 

Leven met een goede kwaliteit is ook een duurzaam leven. Als het gaat om klimaat en duurzaamheid is de ChristenUnie ambitieus. Vol overtuiging stemden we voor het raadsbreed gedragen klimaatnotitie in 2017. Wij staan pal achter de keuze om te gaan voor een klimaatneutraal Hattem. Onze vraag aan de andere fracties is of ze nog achter de uitgangspunten in de klimaatnotitie staan. En onze oproep is om in de prioritering van energie initiatieven die ontplooid worden te focussen op initiatieven waar veel draagvlak voor is, zoals Solarparking en zon op dak. Want een duurzaam leven is veel breder dan alleen klimaat. Het gaat er om het goede voor Hattem te behouden en door te kunnen geven aan volgende generaties.

Onze binnenstad, musea en recreatie

We zijn blij met de differentiatie op toeristenbelasting. Doorgaans geeft een hotelbezoeker meer uit aan een overnachting dan een kampeerder. In het verlengde hiervan zal deze raad ook moeten nadenken over de kaders voor toerisme in Hattem. Waar zit het kantelpunt tussen versterking van ons en het Hattemer voorzieningenniveau, de levendigheid en overlast? Hoe investeren wij in Hattem zodat er goede randvoorwaarden blijven bestaan ten aanzien van infrastructuur en recreatiezonering?

Tot slot hoe willen we Hattem besturen:

De ChristenUnie wil een gemeente die een bondgenoot is van de Hattemers. De mensen die in het stadhuis werken moeten hier ook voor toegerust worden. Laat de gemeente Hattem ook een werkgever zijn die niet het kostenniveau, maar de bloei van mensen centraal zet. Want Hattem is een mooie plek om te werken. Met realisme en ambitie. Waar je groot kunt denken en klein kunt doen. 

We zien natuurlijk de noodzaak om te zoeken naar samenwerking met andere gemeenten bijvoorbeeld in de aanpak van stikstof en de energietransitie. Aan de andere kant staan we al voor een bord spaghetti van bestuurlijke relaties waarbij transparantie en grip soms lijken te ontbreken. Schaalgrootte mag geen doel op zich zijn. Uitvoeringsorganisaties zoals de belastingdienst, CAK en UWV laten zien dat groter niet altijd beter is en dat niet altijd efficiency voordelen behaald kunnen worden. De overheid is vaak te anoniem en weinig behulpzaam. Laat in Hattem protocollen en procedures niet in de weg staan. Maar hou oog voor de menselijke maat. 

De ChristenUnie vindt het belangrijk Hattemers te betrekken in het besluitvormingsproces. We merken dat het niet altijd lukt iedereen goed een stem te geven. We hebben niet alleen te maken met een zwijgende meerderheid, maar ook met belangen die simpelweg geen stem hebben. Zoals het klimaat, of toekomstige generaties. Die hebben geen inspraak, hoewel onze acties wel van invloed zijn op hen. In Japan wordt hiertoe geëxperimenteerd met het concept ‘Future Design’. Het is goed om als politiek in ons overzichtelijke Hattem na te denken hoe we ongehoorde stemmen meer betrekken bij besluitvorming in Hattem. Fundamenteel is de vraag, hoe kijken we naar de gemeente die we willen zijn en naar de toekomst van participatie. Mijn vraag aan andere fracties: Geloven wij als raad echt dat die wisselwerking met inwoners nu en toekomstige generaties belangrijk is, en willen we daar dan ook consequenties aan verbinden?

Tot slot voorzitter. 

Ik begon mijn betoog met dankbaarheid. En ik wil daar ook mee eindigen. En ik denk, dat als we allemaal vanuit liefde voor de stad ons inzetten, op de plek waar we gezet worden, dat we elk jaar weer reden tot dankbaarheid hebben. Want het is goed om te weten dat er vrijwilligers zijn die zich inzetten voor het rijke verenigingsleven van Hattem. Dat er  enthousiaste groepen inwoners zijn die initiatief en ideeën aandragen. Dat er elke dag mensen werken in Hattem met oog voor wat echt telt. Dat er ondernemers zijn die onze Hanze mentaliteit elke dag opnieuw uitvinden. Dat mensen in musea ons erfgoed bewaken. Dat er mensen in kerken zijn die bidden voor het bestuur in onze stad. 

De ChristenUnie zet in Hattem graag de liefde centraal. Ik hoop dat we in deze raad en op straat mogen uitdragen dat die liefde ons drijft. In dankbaarheid en positief over de toekomst van ons Hanzestadje. Met Hart voor Hattem. Met de handen uit de mouwen en oog voor elkaar.

Labels: ,