ChristenUnie Hattem: samen sterker in H2O verband
De ChristenUnie Hattem kiest, na overleg met de achterban, klip en klaar voor een bestuurlijke fusie tussen Hattem, Heerde en Oldebroek. Hieronder in vraag en antwoord een verantwoording van deze keuze en de oproep aan andere politieke partijen om kleur te bekennen.
Waarom kiest de ChristenUnie voor een fusie ?
Hattem is tot nu toe een zelfstandige gemeente. Een gemeente waar het goed toeven is en waar de voorzieningen op een hoog niveau staan.
Hattem is ook een kleine gemeente. Kleine gemeenten krijgen het steeds moeilijker.
Steeds meer taken worden van het rijk overgeheveld naar de gemeenten.
Dit vraagt veel van de ambtelijke organisatie en het vraagt om een krachtig bestuur.
Kleine gemeenten, ook Hattem, zijn financieel en organisatorisch te kwetsbaar om op eigen kracht de omvorming naar die op de toekomst gerichte gemeente te realiseren. Samenwerking is daarom noodzakelijk.
Naar onze mening zal dat pas slagen als er boven de samenwerkende ambtelijke organisaties sprake is van aansturing door één krachtig bestuur.
Waarom met Heerde en Oldebroek (H2O) ?
Hattem, Heerde en Oldebroek zijn drie Gelderse gemeenten, het zijn ook alle drie Veluwse gemeenten. Liggend in de kop van de provincie Gelderland is de oriëntatie van deze drie gemeenten ook min of meer gelijk. Alle drie hebben ze sterke economische en maatschappelijke bindingen met de Overijsselse gemeente Zwolle.
De ligging in de provincie Gelderland verplicht de drie gemeenten ook samen te werken met de regio’s op de Veluwe en met de provincie Gelderland. Met name de dossiers ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, volkshuisvesting en veiligheid (politie,brandweer,GGD) worden regionaal en provinciaal mee aangestuurd.
Ook andere terreinen, zoals Jeugdzorg, moeten worden georganiseerd binnen de Veluwse regio’s.
De drie gemeenten liggen landschappelijk in een vergelijkbaar gebied (Rivier, Randmeer, uiterwaarden, weidegebieden en bossen). Bovendien hebben ze goede wegverbindingen, waarbij de A28 en de A50 het meest tot de verbeelding spreken.
Op de kruising van de A28 en de A50 ligt het bedrijvenpark Hattemerbroek, een initiatief van de drie gemeenten dat gezamenlijk is opgestart aan het begin van deze eeuw.
Deze voorziening bindt de drie gemeenten sindsdien financieel en economisch sterk aan elkaar.
Het ligt daarom voor de hand déze samenwerking verder uit te breiden en te komen tot één efficiënte organisatie die aangestuurd wordt door één college.
is hiermee dan voldoende schaalgrootte bereikt ?
Ja, maar nog niet voor alle dossiers. Gemeenten, ook hele grote gemeenten zullen altijd met elkaar moeten samenwerken. Veelal gebeurt dat in regionaal verband. Voor de nieuwe gemeente Hattem, Heerde, Oldebroek geldt dat na de fusie ook.
Na de fusie ontstaat een gemeente van ca 55.000 inwoners. Een prima omvang om zowel op de Veluwe als in de regio Zwolle strategisch samen te kunnen werken. De nieuwe gemeente kan zich bestuurlijk sterker profileren en is een partner die er toe doet. Omgekeerd is het voor andere partijen van belang te kunnen onderhandelen met een sterke partner.
De schaalgrootte van 55.000 inwoners maakt het mogelijk dat ook in de toekomst het bestuur toch zo dicht mogelijk bij de burger wordt georganiseerd. Van belang hierbij is wel dat het bestuur goede aandacht organiseert voor het samenleven in de afzonderlijke kernen van de nieuwe gemeente.
Wat merkt de burger hier allemaal van ?
De nieuwe organisatievorm zorgt voor meer deskundigheid op meer dossiers en hiervan zullen de inwoners profiteren. Hoewel burgers er steeds meer voor kiezen zaken digitaal af te handelen zullen baliehandelingen in Hattem blijven plaatsvinden. Met andere woorden :
voor het paspoort, het rijbewijs, de trouwplechtigheid de aangifte van geboorte of overlijden zal er niets veranderen, tenzij er nieuwe digitale mogelijkheden zich aandienen, waardoor de inwoners niet eens de deur meer uithoeven voor bijvoorbeeld een paspoort.
Zijn er alternatieven ?
Ja zeker wel. Er zijn er de afgelopen jaren al veel genoemd:
-Hattem-Heerde-Epe
-Hattem-Heerde-Oldebroek-Epe-Elburg (>100.000 inwoners)
-Hattem-Zwolle
Ook andere samenwerkingsvormen zijn genoemd:
-alleen een ambtelijke fusie tussen Hattem-Heerde-Oldebroek (met 3 besturen)
-enkel samenwerken op dossierniveau tussen Hattem-Heerde-Oldebroek
-(ambtelijke) uitbesteding aan Zwolle met een eigen bestuur in Hattem
De ChristenUnie kiest om goede redenen niet voor een van deze alternatieven.
Epe en Elburg hebben duidelijk gemaakt niet te willen fuseren met onze gemeente.
Hattem als (afhankelijke) voorstad van Zwolle zal onze positie in de regio verzwakken.
Enkel een ambtelijke fusie leidt tot veel bestuurlijk gedoe (driegemeenteraden, colleges en burgemeesters) en zorgt dus voor relatief hogere bestuurskosten.
Conclusie
De conclusie van de ChristenUnie is dus dat snel na de gemeenteraadsverkiezingen
van 2014 een nieuwe gemeente Hattem-Heerde-Oldebroek tot stand moet komen, met behoud van het eigen karakter van de kern Hattem.
De ChristenUnie wilt niet vaag zijn of kaarten voor de borst houden. Wij bieden duidelijkheid en wij hopen dat de andere politieke partijen in Hattem, Heerde en Oldebroek dat ook vóór de verkiezingen gaan doen. Alleen dan weet u welke toekomst u voor Hattem kiest als u stemt.