« Terug

Hattem en Corona

arend_website_bannervrijdag 20 maart 2020

Van de fractievoorzitter Arend Palland

Piepend en krakend is in de afgelopen dagen ons land stil komen te liggen. Wat eerst ver weg leek kwam akelig snel dichterbij. En nu is Nederland op slot. Thuiswerken, thuisonderwijs. Ontwrichtende maatregelen, treinen en bussen zijn leeg en evenementen worden afgelast. Inkomstenstromen drogen op en schappen raken leeg. Gelukkig kunnen wij ons thuis ook nog druk maken om kleinere alledaagse problemen, bijvoorbeeld voor onze Sara die zaterdag jarig is, maar het niet kan vieren met de hele familie.

De crisis legt onze kwetsbaarheid en afhankelijkheid haarfijn bloot. Er zijn mensen overleden, en er zijn mensen die liggen te vechten voor hun leven. In ziekenhuizen werken artsen, verpleegkundigen en verzorgers keihard voor herstel van deze zieke mensen. We zien dat de maatregelen hard nodig zijn om meer van onze kwetsbare medemensen te verliezen.

Maar uiteindelijk hoop ik dat deze crisis ons land ook weer dichter bij elkaar brengt. In Hattem ontplooien zich mooie initiatieven via buurtapps. Zelfs op twitter verdwijnen meningsverschillen tussen de PvdA en VVD fracties in Hattem die samen met Hans Havinga #coronahulp aanbieden. Landelijk is de Dag van nationaal gebed georganiseerd. “Never waste a good crisis” zei Churchill. Ik hoop en bid dat we door deze crisis weer leren hoe afhankelijk we zijn en hoe belangrijk het is om echt om te zien naar elkaar. Dat we inzien hoe klein de verschillen zijn waar we soms eindeloos over bakkeleien. 

In onze bijbelstudiegroep lazen we Psalm 46; een vaste burcht is onze God. Dit sluit mooi aan bij de beleidenis op www.nationaalgebed.nl : “We mogen vertrouwen dat God ook in deze situatie Heer is”. Ik wens iedereen dat vertrouwen de komende periode ook van harte toe.

« Terug