« Terug

Regionale Energie Strategie

marinus_website_bannervrijdag 20 maart 2020

Door Marinus Kers, onze RES-specialist binnen de fractie

Het gesloten klimaatakkoord in Parijs in 2015 heeft geleid tot de ontwikkeling van een regionaal energieprogramma, de regionale energiestrategie (RES). Hattem zit in de regio Noord-Veluwe samen met Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Tijdens een werksessie met ChristenUnie raadsleden uit de regio is deze weg schematisch weergegeven:

Screenshot 2020-03-20 10.53.45.png

Kortweg komt het er op neer dat de CO2-uitstoot sterk verminderd moet worden door meer duurzame energie (wind en zon) op te wekken. Maar ook of er andere warmtebronnen te gebruiken zijn.

Er zijn voor onze regio verschillende varianten uitgewerkt waar mogelijkheden zijn voor energieopwekking. De door betrokken partijen bedachte varianten zijn aan de gemeenteraden voorgelegd en de plannen van alle (30) regio’s worden daarna landelijk doorgerekend zodat de bijdrage aan klimaatdoelen duidelijk wordt. 

De plannen van onze regio gaan vooral over het plaatsen van windmolens en zonnepanelen op grootschalige daken (30% van het potentieel). Duidelijk is dat om de klimaatdoelen te halen iedereen moet inzetten op verduurzamen en consuminderen waar mogelijk. En dat is het ons bekende rentmeesterschap om zorgvuldig om te gaan met onze aarde. Zo kunnen wij allemaal een steentje bijdragen. Op de landelijke website is meer informatie te vinden over de regionale energiestrategie van de Noord-Veluwe.

 

« Terug